torsdag 13 januari 2011

Lite om puls

Igår kväll var det grymt ös på Bodycombat passet. Jag hoppas på samma stämning nästa vecka igen.

Har sökt lite fakta om det här med puls, speciellt maxpuls och vad man kan läsa ut av den. Maxpulsen säger inget om din kondition. Maxpulsen är vi födda med och kan inte förändra. Däremot är det vilopulsen som talar om hur pass bra din kondition är. För en normalperson som tränar regelbundet och är i bra form bör ha en vilopuls runt 45-50. Lättast mäter man vilopulsen precis när man vaknat innan man har stigit upp. Hitta pulsen på handleden eller vid halsen och räkna antalet slag under 15 sek, gångar det sedan med 4 = din vilopuls.

Åter till maxpuls, som sagt så säger den inget om i vilken form du är. Man kan räkna ut sin maxpuls med hjälp av formler, men den blir inte exakt då, men ett riktmärke i alla fall.
Formel: 220-(0,5 x din ålder) = maxpuls.
Maxpulsen kan också vara olika beroende på vilken aktivitet man gör. Ligger ansträngingen främst på ben har man en maxpulsen, men kan vara en annan om man anstränger överkroppen mer.

Vad kan man då ha för hjälp av sin maxpuls?
Du kan räkna ut vilken intensitetsnivå du vill ligga på när du tränar, ska du träna kondition bör du träna på runt 70% av din maxpuls.
Jag har också läst att om du kommer fort upp i maxpuls när du anstränger dig hårt och sedan snabbt går ner i puls när du slutar anstränga dig är det ett tecken på bra kondition. Ju snabbare du kommer ner i puls, desto bättre kondition.

Det finns något som också kallas tröskelpuls. Det är den puls du kommer upp till när musklerna inte får tillräckligt mycket syre som de behöver för att kunna utföra den ansträngning, det är då vi får sk. mjölksyra. Det är syreskuld i musklerna. Den mjölksyretröskel kan man träna upp så att man kan anstränga sig mer innan mjölksyran kommer.

Ja detta var lite om puls, jag kan ha fel men jag är ganska säker på att det är så här det ligger till.

Inga kommentarer: